Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

TRAVESSES CER

 

TRAVESSA SERRA DE BOUMORT

Boixols-Cap de Boumort-Cabò.

Ja som a la tardor i des de les Travessescerubi hem preparat unes de les nostres travesses, aquesta vegada volem donar a conèixer la desconeguda i aïllada Serra del Boumort, un massís calcari principalment arrodonit, però amb diverses vessants força abruptes, la trobem situada a cavall entre les conques del riu Segre i el riu Noguera Pallaresa.                                                              

Destaca el cim del Cap de Boumort amb una alçada de 2070 metres esta situat en la part central del massís, entre les valls de Cabó i de Carreu i la Coma d’Orient, dintre de la Reserva Nacional de Caça de Boumort.                                                                                    

El despoblament de la zona es obri i significatiu, l’escassa població la trobem situada en petits agrupaments situats el costat de petites esglésies romàniques que han sobreviscut el pas del temps (Abella, el Vilar, Cabó, Senyus, Montenissell, Sallent, Boixols, Herva-savina, Hortoneda, etc) que son en procés de despoblament.                    

També trobem en les zones immediates als correus i pasturatge d’alta muntanya hi ha grups de bordes que només excepcionalment són d’habitatge permanent ( com els casos de Carreu, Capdecarreu, Montellà,els Freixes, els Prats). L’explotació forestal es una de les activitats que aportant més recursos econòmics als vilatans de la zona, a pesar que molts dels terrenys son d’àmbit estatal.            

Ara les poblacions amb més rellevància son les situades a la ribera del Segre o del Noguera Pallaresa com Coll de Nargó, Organyà o La Pobla de Segur, com motors econòmics de les diferents comarques de la Serra i aprofiten la seva situació geogràfica en els eixos de comunicació vials de sud a nord del nostre país.                            

La vegetació, llevat escadussers claps mediterranis a la zona basal, es bàsicament de tipus submediterrani i hi abunden els boscos de pinassa i, immediatament per sobre, el pi roig. Per damunt dels 1600 a 1700 metres s’hi fa una vegetació subalpina presidida pel pi negre. A nivell de fauna, la serra es troba dintrede la RNC de Boumort, es un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge amb cérvols, isards, cabirols, senglars, grans rapinyaires i petits mamífers. Es fàcil observar rastres de l’actvitat dels cérvols i grup de femelles pasturant esmunyint-se entre els matolls. Del 15 de setembre el 15 d’octubre el cérvol entre en zel i te lloc la brama, l’espectacle natural més impressionant de la natura el Prepirineu. A trenc d’alba i als crepuscles pels barrancs del Boumort ressonen els brams dels mascles, intentant atreure femelles cap els seus harems.     Durant aquest període i per evitar la massificació i els comportaments incívic en el sector de la RNC que s’ha anat produït progressivament als darrers anys, es prohibeix l’acampada lliure, pernoctació en vehicles, ús de fer foc en època d’alt rics d’incendi, pas de vehicles, etc...... Però s’estableix unes rutes recomanades per recorre en vehicle tot terreny; en cada una d’aquestes rutes s’identificaran punts d’interès (punt d’observació, miradors, fonts, arees d’esbarjo.....), que en conjunt són força representatives del paisatge de la RNC i en alguns punt són adequats per escoltar i observar el fenomen de la brama en visites lliures.                                                        

També s’intentarà fomentar el guiatge amb empreses autoritzades i certificades, a més dels ramades locals o usuaris amb drets d’ús de la zona per ordenar una mica aquestes activitats.                    

Resumint us presentem una travessa força interessant amb uns paisatges de una serra prepirinenca molt espectacular i amb miradors únic de la serra Pirenaica.

 

ITINERARI

El itinerari que hem treballat segueix majoritàriament el recorregut de la marató de muntanya de la Serra de Boumort que surt d’ Organyà fins el Cap de Boumort per la vall de Sanyus i retorna a Organyà per la vall de Cabó. Teníem altres opcions però desprès de petites escapades varem poder comprovar la deixadesa i perduda de molt camis per falta d’ús dels mateixos (ja de pas, com de neteja del bosc). Un altre del mal de caps ha estat que el bus pogués arribar el lloc de sortida com de recollida, això també ha comportat buscar diferents opcions, que el final hem trobat a base d’ampliar una mica la distancia de la travessa. Però pensem que val la pena fer un petit esforç extra. Sortirem del poble de Boixols per finalitzar en el poble de Cabó, assolint els punts més ats de la Serra de Boumort.

Boixols – Can Cerdà – Pas de Queralt- Coll de Llívia – Cal Magí – Rocs de l’Esteve- Plan de Llet – La Creueta – Cap de Boumort – Cap del Pou de Gel- Pas Comptador- Prat Muntaner- Les Cornasses- Ramera de l’Anell- Mas d’Encamp – Cap de la Vall – El Pui – Cabó.

HORARIS: 10 a 11 hores.

DESNIVELL: +1375/-1750 metres.

DISTANCIA: 24,000 Kilòmetres Aprox.

SORTIDA: Diumenge 21 d’octubre a les 05.00 hores del matí de l’aparcament de l’Escardívol.

ARRIBADA: Diumenge 21 ‘octubre a les 21.00 hores del vespre.

PREUS: 32,00.€ SOCIS i 37,00.€ NO SOCIS

 

CONSELLS: Les úniques dificultats remarcables la trobarem en la pujada al Pas de Queralt a causa d’un terreny perdedor amb força pendent i acompanyada de molts matolls. La travessa te un factor de dificultat com es l’orientació i saber interpretar/ llegir els camins i corriols a seguir, ja que majoritàriament estan sense senyalitzar. Ara es una excursió amb un desnivell de pujada i baixada considerable, amb una bona distancia i un llarg horari d’activitat, però a l¡abast de qualsevol excursionista amb un òptim estat físic i habituat a moure’s per terrenys de mitja i alta muntanya. Per minimitzar els problemes d’orientació seria ideal portar el track en el mòbil o simplement anar tots més agrupats.

INSCRIPCIONS: del 8 el 18 d’octubre el CERUBI.                

PLACES LIMITADES. Cal disposar de la targeta federativa FEEC En cas de no disposar-ne us podem tramitar una targeta temporal per 5,00 € SOCIS i 6,00 € NO SOCIS. El preu inclou el transport d’anada i tornada en bus.

 

MATERIAL: Calçat i roba adequada, pals de muntanya, paravent, guants, barret, manta isotèrmica, mòbil carrega màxima, motxilla 20 a 30 litres i llum. També cal dur esmorzatr, dinar i aigua o similar.

El dijous 18 d’octubre a les 21.00 hores es farà una reunió informativa al CERUBI. En cas de no cobrir les despeses de l’autobus ens desplaçarem en vehicles particulars i farem un itinerari circular alternatiu.