Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • INSCRIPCIONS OBERTES

TRAVESSES 2017

 

TRAVESSA de MUNTANYA a MAR

Viabrea-Tordera-Sa Palomera/Blanes

Per finalitzar la temporada 2017 de les Travessescerubi hem decidit canviar les alçades de l’alta muntanya dels Pirineus per les suaus planes de les zones costaneres del litoral català.

Hem escollit el Parc Natural del Montnegre i el Corredor, el qual destaca per ser un dels indrets més importants de la Serra del Litoral, ressalta per la seva extensió de terreny i per l’equilibri ecològic davant l’auge urbanístic i industrial de les comarques que l’envolten.

No podem oblidar-nos però, que això ha provocat una davallada de les tasques agrícoles i forestals de la zona, essent habitual la imatge de camps de correus, masies i esglésies abandonades. Això és el llegat d’un procés que no té fi, potser des de les institucions públiques intenten recuperar i rehabilitar alguns indrets, però és difícil poder arribar a tot arreu.

El nostre itinerari surt de l’estació de Renfe de Viabrea, per travessar la Tordera i entrar al massís del Montnegre per la capçalera de la riera de Furiosos, la qual deixarem per accedir al nucli de Sant Martí del Montnegre (475 metres) per una continuada pujada, on trobarem una església des d’on podrem contemplar una excel·lent panoràmica del Montseny. Trobarem també un restaurant i unes masies properes; per arribar aquí hem anat seguint el GR-83 o “camí del Nord” en sentit contrari, ara tenim dues opcions seguir pel GR-92 en sentit Nord per la pista que ens durà el coll de Can Benet Vives o l’opció que escollirem nosaltres que és seguir el GR-5 o “Sender dels Miradors” i un itinerari local que ens dura el punt més alt del Montnegre i Serralada del Litoral, el Turó Gros (773 metres), on hi trobarem la torre de guaita que serveis per a la vigilància d’incendis. No és un lloc agraït per la seva visió, donat que una roureda envolta aquest lloc, fent molt interessant aquest paratge. Ara anem seguint la carena a nord-oest per una pista i seguidament per un corriol que ens dura a Santa Maria del Montnegre (625 metres), on podem trobar una font i antigament un imponent roure que presidia el pla, declarat arbre monumental i d’una alçada considerable, però que per causes desconegudes, ja no existeix. Seguim davallant per pistes forestals obertes per l’extracció de fusta que ens portarà a connectar amb la pista que ens durà al Coll de Can Benet Vives (535 metres) pel GR-92 que no deixarem fins al nostre destí: Tordera o Blanes. Prosseguim la nostra travessa seguint una pista força transitada per vehicles de tota mena (motos, cotxes, tot terrenys i bicicletes), passem per la casa rural de Can Pica i en un revolt trobem el forn de calç del mateix nom, força interessant per veure el seu funcionament. En poc temps arribem el petit nucli d’Hortsavinyà, és un llogarret que pertany el municipi de Tordera. L'església parroquial de Sant Llop, de façana barroca, amb la rectoria i un hostal, en formen el nucli principal que amb algunes masies l’hi donen un aspecte ideal per visitar.

Sortim per una pista en pujada que ens dura a l’ermita de la Mare d’Erola i seguirem baixant per una pista exigent amb força còdols i en trams encimentada pel seu fort pendent, que ens durà el Coll de Porc, des d’on ja podrem veure la mediterrània i algunes poblacions del litoral marítim. En aquest punt deixem la pista per baixar per un tram de corriol que més endavant es convertirà en pista que deixarà Sant Miquel de Vallmanya, des del qual s'albira tota la Vall de la Riera de Vallmanya fins als contraforts del Montnegre. Aquesta petita església s'albira entre el paisatge, amb el campanar de dos cossos de torre quadrada, més antic, que fa costat per simetria entre l'habitatge del sagristà a l'esquerra i la senzilla façana emblanquinada de la capella. Ara ens queden cinc kilòmetres fins al poble de Tordera.

Seguim una pista de terra, tot passant pel Coll Pedreguet fins al Turó de Ca l’Agustí i ja per una carretera veïnal asfaltada fins a les primeres cases de barri de Sant Andreu de Tordera, travessem la població de Tordera seguint els indicadors del GR-92 fins a la Biblioteca del mateix poble, punt clau per iniciar la part final de la Travessa de Muntanya a Mar, ara haurem d’anar a buscar un dels punts més conflictius de l’itinerari, que és travessar la Tordera pel pont de la Nacional II, per tot seguit agafar un camí paral·lel al riu amb continuats camps de cultiu fins a arribar a l’estació de tren de Blanes, ja tenim a tocar el nostre destí, un curt tram urbà ens portarà a Sa Palomera a Blanes, punt final de la travessa.

Recorreguts:

Aquesta vegada, per què la travessa sigui més oberta a tot excursionista que estigui interessat, hem decidit fer dos itineraris totalment compatibles:

  • El primer tram seria la Travessa del Montnegre Nord (Viabrea a Tordera), molt assequible a tothom, és un itinerari llarg però relativament a l’abast de qualsevol excursionista
  • El segon tram seria la Travessa de Muntanya a Mar que es tractaria d’una ampliació des de Tordera a Sa Palomera/Blanes, seguint el curs de la Tordera fins a Blanes, per un tram totalment pla però amb un afegit d’11 kilòmetres. Donant així un bon final de festa de les Travessescerubi 2017.

 La idea és que el bus faci dues recollides: una a Tordera i l’altre a Sa Palomera, essent aquest punt on ens trobaríem tots els participants d’aquesta travessa.

Recorregut Viabrea a Tordera:

Viabrea - A/7- Can Oller – Furiosos - Sant Martí del Montnegre - Turó Gros - Santa Maria del Montnegre - Coll de Can Benet Vives – Hortsavinyá - Sant Miquel de Vallmanya - Turó de Ca l’Agustí - Tordera.

Recorregut Tordera a Sa Palomera (Blanes):

Tordera - Pont la Tordera/Nacional II -Can Calent - Estació RENFE de Blanes - Av. Europa - Passeig de Catalunya - Sa Palomera.

Horari primer tram: 7 a 8 hores.

Horari amb segon tram: 8 a 10 hores

Distància: 28,000 km / 39,000 km(ampliació)

Desnivell: 825 metres positius i 875 metres negatius totals

Consells: les úniques dificultats remarcables, són la llargada de la travessa tant en l’opció Tordera, com la Blanes/Sa Palomera. Un altre tema a comentar serà a l’hora de creuar la Tordera, ja que a causa del cabal, potser haurem de descalçar-nos per no mullar-nos els peus, una altra opció és portar una bota d’aigua.

Recordar-vos que aquesta és una travessa que està a l'abast de qualsevol excursionista ben preparat físicament i habituat a moure's amb les activitats que realitzem el Centre (Matinals, GR’s, Travessescerubi, etcètera...)

Sortida: diumenge 12 de novembre a les 06.30 hores de l'aparcament de l'Escardívol.

Arribada: diumenge 12 de setembre a les 20.30 hores a l'aparcament de l'Escardívol.

Preus: 23,00 € SOCIS i 28,00 € NO SOCIS.

Places limitades.

Inscripcions: del 30 d’octubre al 9 de novembre el Centre. Cal disposar de la targeta federativa FEEC. En cas de no disposar-ne us podem tramitar una targeta temporal per 5,00 € SOCIS i 6,00 € NO SOCIS. El preu inclou el transport d’anada i tornada en autobús.

Material: calçat adequat, bastons, paravent o jaqueta de pluja, guants, barret, protector solar, motxilla de 30 litres, manta isotèrmica, tovallola i llum.

També cal dur esmorzar, aigua/beguda isotònica i algun petit àpat extra.

El dijous 9 de setembre a les 21.00 hores es farà una reunió informativa al CERUBI, és obligatòria l'assistència a aquesta.

En cas de no cobrir les despeses de l'autobús ens desplaçarem en vehicles particulars i les connexions es farien en tren i faríem un recorregut alternatiu sortint de l’Estació de Renfe de Viabrea i finalitzant el recorregut en primera opció Estació RENFE de Tordera i en segona opció Estació de RENFE Blanes.