Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Història de l’entitat

 

El sis de novembre de 1949, en Josep Turu i vint-i-cinc rubinencs més, membres de la Cooperativa de Consum la Rubinense (CCR), van fundar el Centre Excursionista de Rubí com una secció més d’aquesta (il·lustració1).

 Els principis bàsics sobre els quals es sustenta la nova entitat són el foment de l’excursionisme, l’estima a la natura i la defensa de la cultura i la llengua catalana. Principis que es conserven fins avui.

En els primers anys de vida de l’entitat es realitzen un nombre elevat de sortides, es participa en acampades organitzades per altres entitats i s’organitza la primera acampada local.

El 29 de maig de 1953 el Centre Excursionista passa a formar part de la Federación Española de Montañismo desvinculant-se de la CCR.

En aquest mateix any augmenta el nombre d’activitats excursionistes i s’organitzen actes culturals i artístics. També es formen joves de l’entitat amb la col·laboració de membres del Montañes de Terrassa en escalada i espeleologia, donant lloc a la creació d’aquestes dues seccions.

Progressivament el nombre de socis creix, es realitzen més sortides a les que hi assisteix molta gent, el centre adquireix material muntanya i biblioteca per donar resposta a les demandes dels socis i continua donant suport i participant en actes de tipus cultural i excursionista com la entronització de la Mare de Déu de Montserrat del Cavall Bernat. I al 1956 el centre ja compta amb 250 socis.

Després de deu anys de recerca i de malabars econòmics per aconseguir el lloguer d’un local, el 4 d’octubre del 1959 s’inaugura el nou local social de l’entitat al carrer Cervantes núm. 67, les obres de posada a punt del local representaren un endeutament de l’entitat que no es liquidarà fins al març del 62.

A partir d’aquí el centre continua creixent en nombre de socis, ja és l’entitat amb més associats de Rubí i d’activitats, apareixen les seccions d’esquí, la de fotografia: el Gra i una secció nàutica.

Al 1968 s’organitza la primera marxa infantil de regularitat en la que hi prenen part 24 parelles d’infants i que, a excepció d’algun any, es seguirà fent fins al dia d’avui.

Al 1969 el CER celebra els seus primers 20 anys plens d’activitats esportives, culturals, artístiques, lúdiques, de promoció de la llengua catalana, etc. També comença a funcionar la secció infantil amb la finalitat d’induir els nens a l’excursionisme.

La dècada dels 70 es va potenciar la vessant esportiva i es van redefinir el Grup d’Alta Muntanya i el Grup d’Espeleologia. Al 74  té lloc la primera expedició de l’entitat a l’Iran on s’ascendeix al Damavand de 5.671m. entre d’altres. Més endavant es va crear l’agrupament escolta Guspira, la nova secció infantil de l’entitat. I es va escindir la secció fotogràfica el Gra.

El final de la dècada fou de grans canvis a tot el país i en el nostre àmbit, va tenir lloc la transformació de la Federación Española de Montañismo cap a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Passats els primers anys d’incertesa política després de la mort de Franco, els anys 80 aporten l’estabilitat necessària perquè aquelles activitats culturals i artístiques que es realitzaven dins del Centre Excursionista vagin configurant les seves pròpies entitats i el CER concentri la seva activitat en tot allò que té més a veure amb l’excursionisme. Es realitzen exploracions subterrànies importants a Santander i Lleó, l’arribada de l’escalada esportiva permet conquerir vies de gran dificultat als principals massissos del país i alpinísticament s’assoleixen objectius als Pirineus, als Alps, als Andes i a l’Himàlaia. A finals d’aquesta dècada es crea la secció del Grup Muntanyenc per oferir activitats de muntanya mitjana i alta.

Amb tot aquest moviment, el Centre veu la necessitat de trobar un local social més gran per encabir totes les seccions.

Al 1991 es signa un conveni amb l’Ajuntament de Rubí per la cessió d’un nou local més gran: la Torre del Vapor Nou, que permet que les seccions de l’entitat puguin treballar sota el mateix sostre. Aquesta situació fa millorar l’oferta del que el centre pot oferir als socis (boulder, cicle d’audiovisuals, trobada de bicicletes,...), apareixen dues noves seccions: la comissió de senders i la secció de Barranquisme (Gorg). L’entitat arriba als 450 associats.

Al 1998, en plena preparació del 50è aniversari l’entitat es veu obligada a canviar de local i es traslladen a l’actual seu al carrer de la riera 30-32.

Durant la celebració dels 50 anys de Centre es realitzen tot tipus d’activitats relacionades amb els principis bàsics de l’entitat: es realitza el GR-4 de Rubí a Puigcerdà per trams, s’edita el llibre Itineraris locals de natura i excursionisme per divulgar recorreguts locals de la ciutat i informar de la flora, fauna i elements històrics com masies i ermites. I s’organitza l’acte de renovació de la Flama de la Llengua Catalana.

En la darrera dècada es redueixen el nombre de seccions donant lloc a les actuals i s’estabilitza el volum d’activitats i el nombre de socis s’estableix al voltant dels 400.

Cal destacar el prestigiós premi Norbert Font i Sagué de La Federació Catalana d’Espeleologia que rep el GER al 2006 pel bon treball realitzat en les exploracions a la Sima del Tejón (Porracolina-Cantàbria), descobrint el pou més gran d’Espanya amb 346m. de profunditat.

Al 2009 tenen lloc els actes del 60è aniversari entre els quals cal destacar l’ascensió a tots els sostres comarcals dels Països catalans en el mateix dia i el muntatge d’un jacuzzi al cim del Puigmal.

El 2010, després de molts anys de reivindicació per part del Centre, s’aconsegueix que l’Ajuntament construeixi un rocòdrom a la ciutat obrint la porta a un paper rellevant del Centre en la dinamització d’aquest espai a través de jornades tècniques i cursos de formació.


Per l’estiu de 2011 es planifica una expedició al Muztagh Ata de 7.546m, un cim de la serra del Kun-lun, dins
la província xinesa del Xinjiang. En la preparació mor un dels components, en Pau Sànchez, membre molt actiu del Centre i molt vinculat, també, amb d’altres entitats de la ciutat. La pèrdua suposa un cop molt dur per l’entitat i la ciutat, també pel projecte d’expedició. Malgrat tot, es decideix seguir endavant i el 13 d’agost s’arriba al cim de la que representa la muntanya més alta que assoleix l’entitat.


Finalment, al 2012 s’engega una nova activitat: la “RM”, una marxa de Rubí a Montserrat que transcorre pràcticament en la seva totalitat per camins i pistes, evitant l’asfalt. La primera edició té molt bona acollida.

Estructura de l’entitat

 

L’entitat s’organitza en diverses seccions amb finalitats diferents que agrupen un determinat nombre de socis que col·laboren preparant i realitzant activitats per a la pròpia secció i per a la resta d’associats. Cadascuna té un vocal que fa de vincle amb la Junta directiva.

 

 La Junta està formada pel President, Vicepresident, Secretari, Administrador i els vocals representants de les seccions.

La Junta es reuneix el primer dimarts de cada mes per tractar, organitzar i avaluar la situació de l’entitat i les activitats que es desenvolupen. I una vegada a l’any es realitza l’Assemblea General Ordinària per fer un balanç de les activitats realitzades i de l’estat econòmic de l’entitat.